EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Marie bij de Vereeniging Utrecht

Grand Bar & Brasserie Marie is gevestigd in een eeuwenoud pand. Het gaat terug naar de Middeleeuwen, tot halverwege de elfde eeuw als bisschop Bernold van Utrecht begint aan de bouw van het “Kerkenkruis”. De St. Mariakerk vormde het westelijk deel van dit kruis. Rond 1160 werd de kerk voltooid. Rond de in de negentiende eeuw afgebroken kerk bevond zich de immuniteit van St. Marie met daarbinnen verscheidene Kanunnikenhuizen. Aan deze immuniteit verleent Grand Bar & Brasserie haar naam.

In 1872 koopt sociëteit de Vereeniging het gebouw en sindsdien, al 150 (!) jaar, is het een mannenbolwerk en alleen toegankelijk voor leden. We zijn dan ook trots en blij dat dit prachtige pand nu open is voor iedereen om te bewonderen en van te genieten.

Muurschildering van
Jeroen Hermkens

Bewonder vooral ook de originele muurschildering van Utrechts bekendste schilder Jeroen Hermkens. De schildering van de Mariaplaats is de grootste van zijn hand en het grootste kunstwerk in de horeca in Nederland. Jeroen heeft zich laten inspireren door de rijke geschiedenis van de locatie en door kunstschilder Pieter Saenredam in het bijzonder. Het was deze kunstenaar die in 1663 de Domtoren schilderde vanaf de Mariaplaats. Jeroens eigen interpretatie van dit beroemde werk hangt linksboven in het panorama.

Timelapse muurschildering

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer Informatie